Ook code 95 mogelijk
E-learning in Nederlands, Pools en Engels
Al 0 tevreden cursisten

✅ Nu ook e-learning in Engels en Pools! ✅

Het hebben van een ontruimingsplan is niet alleen wettelijk verplicht voor veel bedrijven en organisaties, maar het is ook cruciaal voor de veiligheid van iedereen die zich in een gebouw bevindt. U hoopt natuurlijk het nooit te hoeven gebruiken, maar als de situatie zich wel voordoet, is het hebben van een ontruimingsplan cruciaal. 

Waarom moet u een ontruimingsplan hebben?

Het hebben van een ontruimingsplan is om verschillende redenen belangrijk:

Veiligheid voorop

Het belangrijkste doel van een ontruimingsplan is de veiligheid van mensen. In het geval van een brand of andere noodsituaties, moet iedereen snel en veilig het gebouw kunnen verlaten. Een goed doordacht ontruimingsplan helpt verwarring te voorkomen en zorgt ervoor dat mensen weten wat ze moeten doen.

Wettelijke verplichtingen 

In veel landen en regio's zijn er wettelijke eisen voor bedrijven en instellingen om een ontruimingsplan te hebben. Heeft u een brandmeldinstallatie? Dan is het verplicht. Het niet hebben van een ontruimingsplan kan leiden tot boetes of juridische aansprakelijkheid in geval van een incident.

Schade en chaos zo veel mogelijk voorkomen 

Een goed ontruimingsplan zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van de beste routes en procedures, wat helpt om chaos en paniek te minimaliseren. 

Aanwezigen zijn gerustgesteld

De laatste reden sluit mooi aan bij het voorkomen van schade en chaos. Werknemers en klanten voelen zich gerustgesteld als ze weten dat er een goed ontruimingsplan aanwezig is. Het plan moet niet alleen duidelijk en overzichtelijk zijn, maar ook goed zichtbaar worden geplaatst. Denk hierbij aan het ophangen van een vluchtplattegrond.

Welke onderdelen moeten er in uw ontruimingsplan staan?

Elk ontruimingsplan moet enkele standaard onderdelen bevatten. Wat dient er in een ontruimingsplan opgenomen te worden?

  • Gegevens van uw organisatie
  • De organisatie van de bedrijfshulpverlening
  • De alarmeringsprocedure
  • De taken van BHV’ers bij brand en ontruiming
  • Een BHV-logboek
  • Een ontruimingsplattegrond

Houd er rekening mee dat de ontruimingsplattegrond een heel belangrijk onderdeel is en duidelijk zichtbaar in uw pand moet worden opgehangen. 

Ontruimingsoefeningen horen bij elk ontruimingsplan

Stel u voor dat er een brand uitbreekt en de rook zo dicht is dat niemand meer iets kan zien. Paniek ontstaat en iedereen probeert zich naar de uitgang te wurmen. Als u regelmatig ontruimingsoefeningen uitvoert, weten uw medewerkers precies waar de uitgangen zijn en hoe ze moeten handelen tijdens een ontruiming.

Heeft u nog hulp nodig? 

Als u hulp nodig heeft bij het opstellen van een ontruimingsplan, kan In1KeerVCA u ondersteunen. Wij hebben ruime ervaring in het ontwikkelen van ontruimingsplannen die voldoen aan de wettelijke eisen en de veiligheid van uw medewerkers waarborgen. Neem gerust contact met ons op voor een professioneel advies op maat.

Wilt u op uw eigen bedrijf een VCA-cursus volgen?

in1keerVCA.nl komt naar u toe!

Naar incompany-pagina