Ook code 95 mogelijk
E-learning in Nederlands, Pools en Engels
Al 0 tevreden cursisten

✅ Nu ook e-learning in Engels en Pools! ✅

De afkorting VGM staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Dit zijn essentiële aspecten binnen elk bedrijf, die samen zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving, met oog voor de impact op het milieu. Misschien heeft u de Engelse afkorting van dit begrip wel eens voorbij zien komen: HSE (Health, Safety & Environment). In veel organisaties speelt het VGM-beleid een centrale rol, omdat het zowel de wettelijke verplichtingen als het welzijn van werknemers waarborgt. Daarnaast draagt het bij aan een duurzaam en verantwoord imago van het bedrijf. VGM is een belangrijk onderdeel van de afkorting VCA, wat staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. VCA is een certificeringssysteem dat bedoeld is om bedrijven en hun medewerkers te helpen veilig en gezond te werken, met oog voor het milieu.

Veiligheid 

Veiligheid op de werkvloer is een topprioriteit voor elke organisatie. Het gaat hierbij om het minimaliseren van risico's die kunnen leiden tot ongevallen, verwondingen of zelfs dodelijke incidenten. Dit omvat het identificeren van potentiële gevaren, zoals onveilige machines, gevaarlijke stoffen of onveilige werkmethoden. Een goed veiligheidsbeleid zorgt ervoor dat medewerkers veilig kunnen werken, door hen de juiste middelen, kennis en training te bieden. Regelmatige inspecties en controles zijn essentieel om ervoor te zorgen dat veiligheidsmaatregelen effectief blijven.

Gezondheid

Gezondheid binnen het VGM-beleid richt zich op het bevorderen van het fysieke en mentale welzijn van werknemers. Dit betekent dat een organisatie verantwoordelijk is voor het creëren van een gezonde werkomgeving, waarin risico's voor de gezondheid, zoals blootstelling aan schadelijke stoffen, overbelasting, of psychosociale arbeidsbelasting (stress, burn-out) worden beperkt. Een gezond werkklimaat draagt bij aan de productiviteit en tevredenheid van medewerkers, wat weer gunstig is voor het bedrijf als geheel.

Milieu

Het milieuaspect van VGM betreft het beperken van de negatieve impact die bedrijfsactiviteiten kunnen hebben op het milieu. Dit kan variëren van het verminderen van afval en energieverbruik tot het naleven van milieuwetgeving en het implementeren van duurzame processen. Door aandacht te besteden aan milieuaspecten draagt een organisatie niet alleen bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen, maar versterkt het ook zijn imago als maatschappelijk verantwoord bedrijf.

De voordelen van het hebben van een VGM-coördinator

Een VGM-coördinator speelt een cruciale rol in het waarborgen van veiligheid, gezondheid en milieu binnen een organisatie. Deze werknemer ondersteunt de werkgever bij het beheren en verbeteren van het VGM-beleid en zorgt ervoor dat alle aspecten van veiligheid, gezondheid en milieu goed worden uitgevoerd en nageleefd. Een VGM-coördinator stelt bijvoorbeeld de Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) op, signaleert VGM-risico’s tijdens werkplekbezoeken en geeft voorlichting over veilig en gezond werken. Daarnaast regelt hij of zij milieuvergunningen, registreert en onderzoekt (bijna)ongevallen, en houdt contact met inspectiediensten. 

Door nauw samen te werken met de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging en arbodeskundigen, draagt de VGM-coördinator bij aan het effectief uitvoeren van arbomaatregelen en het opstellen van een VGM-plan. Hierdoor worden niet alleen risico’s beperkt, maar ook de naleving van wet- en regelgeving gewaarborgd, wat resulteert in een veilige, gezonde en milieubewuste werkplek.

Een VGM-plan opstellen

Het opstellen van een VGM-plan is een belangrijk onderdeel van het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving. Een VGM-plan bevat alle maatregelen en procedures die een organisatie moet volgen om te voldoen aan de wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Het plan omvat onder andere de identificatie van risico's, de stappen die worden genomen om deze risico's te beheersen, en de verantwoordelijkheden van alle betrokkenen binnen de organisatie. Het opstellen van een VGM-plan vereist zorgvuldige planning en samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen het bedrijf, onder leiding van de VGM-coördinator.

Leren over VGM tijdens een VCA-cursus van In1keerVCA

U weet na het lezen van dit blog wat de afkorting VGM inhoudt en betekent (Veiligheid, Gezondheid en Milieu). Om meer te leren over VGM, kunnen werknemers of werkgevers zich inschrijven voor een VCA-cursus bij In1keerVCA. Deze cursus biedt uitgebreide kennis over veiligheid, gezondheid en milieu, en is beschikbaar op veel verschillende locaties in Nederland. Deelnemers kunnen kiezen voor een dagcursus met examen, een e-learningprogramma met examen, of alleen een examen. Na het behalen van het VCA-certificaat is dit tien jaar geldig. Voor meer informatie of vragen kunt u altijd contact opnemen met ons!

 

Wilt u op uw eigen bedrijf een VCA-cursus volgen?

in1keerVCA.nl komt naar u toe!

Naar incompany-pagina