Iedereen die werkzaam is in de bouw of een andere industriële omgeving, kent het belang van een bouwhelm. Een bouwhelm beschermt uw hoofd tegen vallende objecten, stoten en andere gevaren op de werkplaats. Maar wist u dat de beschermende eigenschappen van een helm niet oneindig zijn? Na verloop van tijd verliest een bouwhelm zijn stevigheid en daarmee zijn bescherming. Hoe weet u wanneer het tijd is om uw helm te vervangen? En hoe kunt u controleren of uw helm nog voldoet? In deze blog leest u alles over de houdbaarheid van een veiligheidshelm!
De levensduur van een bouwhelm
Een bouwhelm gaat helaas niet eeuwig mee. Bouwhelmen zijn gemaakt van verschillende materialen zoals polyethyleen (PE), ABS-polymeer (ABS), polyamide (PA), polycarbonaat (PC), textielfenol of glasvezelpolyester. Wat al deze materialen gemeen hebben, is dat ze na verloop van tijd hun oorspronkelijke stevigheid en beschermende eigenschappen verliezen. Dit gebeurt bij normaal gebruik door de invloed van bijvoorbeeld temperatuurverschillen en UV-straling.
Sommige materialen worden na verloop van tijd minder sterk, terwijl andere materialen juist uitharden en broos worden. In beide gevallen betekent dit dat de helm minder bescherming biedt. De levensduur van een bouwhelm hangt daarom af van twee factoren: het materiaal en het gebruik. Voor de meeste bouwhelmen geldt een maximale levensduur tussen de drie en vijf jaar. Wanneer uw bouwhelm schade heeft opgelopen, bijvoorbeeld door een val of een klap, is het natuurlijk belangrijk om deze direct te vervangen, zelfs als de levensduur nog niet verstreken is. Ook wanneer de helm geen zichtbare schade vertoont na een incident, kan de binnenkant wel degelijk beschadigd zijn.
Hoe te controleren of een helm nog mee kan
Het is belangrijk om te weten van welk materiaal uw bouwhelm is gemaakt, zodat u rekening kunt houden met de geadviseerde levensduur. Hieronder vindt u een overzicht van de geldigheid van verschillende soorten bouwhelmen:
- Polyethyleen (PE): 3 jaar
- Polycarbonaat (PC): 5 jaar
- ABS-polymeer (ABS): 5 jaar
- Polyamide (PA): 5 jaar
- Glasvezelpolyester: 5 tot 10 jaar
- Textielfenol: 5 tot 10 jaar
Als u een bouwhelm aanschaft, krijgt u vaak advies over de levensduur van het specifieke materiaal. Het is slim om dit in uw agenda te noteren en uw helm regelmatig te controleren op slijtage of schade. Let vooral op scheuren, barsten, vervormingen of verkleuringen, omdat dit tekenen kunnen zijn dat de helm zijn beschermende functie verliest.
Bekijk de productiedatum van uw veiligheidshelmen
Hoe weet u hoe lang uw veiligheidshelm nog meegaat? In de gebruiksaanwijzing van uw helm vindt u vaak de uiterste gebruikstermijn. Maar wat als u deze gebruiksaanwijzing niet meer heeft? Geen zorgen! U kunt de productiedatum van de helm meestal terugvinden aan de binnenkant van de helm. Aan de hand van deze datum kunt u eenvoudig berekenen hoe oud uw helm is. Als u ook weet van welk materiaal de helm is gemaakt, kunt u zo bepalen of het tijd is voor een nieuwe veiligheidshelm. Zo blijft u altijd goed beschermd op de werkvloer!
Meer leren over veiligheid bij In1keerVCA!
Veiligheid op de werkvloer begint bij het juiste materiaal, maar ook bij de juiste kennis. Wilt u meer leren over veiligheid en ervoor zorgen dat u en uw medewerkers altijd goed voorbereid zijn? Bij In1keerVCA kunt u gemakkelijk op vele locaties in Nederland een VCA-cursus volgen. Deze cursussen, zoals VCA Basis, VOL-VCA of VIL-VCU, zijn 10 jaar geldig. U kunt zelf een datum, tijd en locatie kiezen die voor u het beste uitkomt. Wilt u liever een in-company training organiseren? Dat kan ook! Wij regelen alles voor u, inclusief examen, op een door u gewenst tijdstip. Vanaf 7 personen is het al voordeliger om de training in-company te organiseren, omdat uw medewerkers geen reiskosten hebben en de cursus volledig op uw locatie en gewenste tijdstip plaatsvindt.
Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of vragen, en zorg ervoor dat uw team goed is voorbereid op een veilige werkomgeving!