Ook code 95 mogelijk
E-learning in Nederlands, Pools en Engels
Al 0 tevreden cursisten

✅ Nu ook e-learning in Engels en Pools! ✅

Brandwonden zijn een van de meest voorkomende verwondingen in huis en op het werk. Of het nu gaat om een kleine keukenbrandwond of een ernstige verbranding, het is belangrijk om te weten hoe u brandwonden op de juiste manier verzorgt om complicaties te voorkomen en het herstel te bevorderen. We geven u hier tips en adviezen voor de verzorging van brandwonden. 

Verschillende soorten brandwonden

Het is handig om eerst te weten met wat voor brandwond u te maken heeft, voordat u het kan verzorgen:

  • Eerstegraads brandwonden: Deze zijn oppervlakkig en veroorzaken roodheid en lichte pijn, vergelijkbaar met een zonnebrand.
  • Tweedegraads brandwonden: Deze dringen dieper door en veroorzaken blaren, zwelling en hevigere pijn.
  • Derdegraads brandwonden: Deze zijn zeer ernstig, dringen door alle huidlagen heen en kunnen zelfs onderliggend weefsel aantasten. De huid kan wit, zwart of verkoold lijken en er kan weinig tot geen pijn zijn door zenuwbeschadiging.

Eerste hulp bij brandwonden

Het is belangrijk om snel en correct te handelen bij een brandwond. Hierdoor kan je namelijk de ernst van de verwonding verminderen:

  • Koel de brandwond meteen: Houd het verbrande gebied minstens 10 tot 20 minuten onder koel (niet ijskoud) stromend water. Dit helpt om de hitte te verminderen en voorkomt verdere schade aan de huid. 
  • Verwijder voorzichtig kleding en sieraden: Doe dit zo snel mogelijk, tenzij het aan de huid vastzit.
  • Bedek de wond: Gebruik een steriel verband, schone doek of plastic huishoudfolie om de wond te bedekken en infecties te voorkomen. Gebruik geen pluizende materialen zoals katoenwol.

Verzorging van eerstegraads en tweedegraads brandwonden

Voor minder ernstige brandwonden is thuiszorg vaak voldoende. We raden aan om te blijven koelen met water of koude kompressen. Breng ook een brandwondenzalf aan om de pijn te verlichten en de genezing te bevorderen. Heeft u veel last van pijn? Neem dan pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen. Daarnaast is het belangrijk om genoeg water te drinken om uitdroging te voorkomen. Dit bevordert ook weer de genezing van de wond.

Wanneer moet u medische hulp inroepen?

Niet alle brandwonden kunt u thuis of op werk behandelen. Zoek direct medische hulp in de volgende gevallen:

  • Ernstige brandwonden: Dit omvat alle derdegraads brandwonden en diepe tweedegraads brandwonden die grote blaren veroorzaken
  • Grote oppervlakte: Als de brandwond groter is dan de handpalm van de patiënt.
  • Gevoelige gebieden: Brandwonden op het gezicht, de handen, voeten, geslachtsdelen of gewrichten.
  • Infectie: Als de wond tekenen van infectie vertoont zoals toenemende roodheid, zwelling, pusvorming of koorts.

Nazorg en herstel

Het herstel van brandwonden kan tijd en geduld vergen. Vermijd in ieder geval direct zonlicht. Zo voorkomt u hyperpigmentatie en verdere schade. Hydrateer de huid ook goed met vochtinbrengende crèmes om jeuk en droogheid te verminderen. Bij ernstige brandwonden kan fysiotherapie nodig zijn om de mobiliteit en functie van de aangetaste ledematen te herstellen.

Wilt u op uw eigen bedrijf een VCA-cursus volgen?

in1keerVCA.nl komt naar u toe!

Naar incompany-pagina